BRÅK: Sveriges migrasjonsminister Hélene Fritzon, avlyste et planlagt møte med Sylvi Listhaug på kort varsel tirsdag.
BRÅK: Sveriges migrasjonsminister Hélene Fritzon, avlyste et planlagt møte med Sylvi Listhaug på kort varsel tirsdag. Foto: AFP/NTB scanpix
Innvandrings- og integeringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) besøk i bydelen Rinkeby i Stockholm tirsdag, har ført til massiv omtale i både norsk og svensk presse.

Listhaugs advarsel mot «svenske tilstander» og hennes uttalelse om at det finnes mer enn 60 såkalte «no go-soner» i Sverige har skapt stor debatt, og byrådsleder i Stockholm, Karin Wanngård, har blant annet krevd at Listhaug bør be om unnskyldning for å ha spredt usannheter om situasjonen i landet.

– Dummer seg ut
Nå tar imidlertid Nordens nest største morgenavis, Göteborgs-Posten, Listhaug i forsvar.

I en lederartikkel blir det stilt spørsmål om hva Sylvi Listhaug har å unnskylde overfor sin svenske kollega, migrasjonsminister Hélene Fritzon (S).

«Hva er det for usannheter og feilaktige opplysninger Listhaug har spredt om Sverige? [...] Fritzon dummer seg ut når hun avfeier Listhaug. Hun gjør det nok fordi «no go-soner» ikke er et begrep som brukes offisielt om de svenske områdene som defineres som utsatte. Men det finnes parallellsamfunn, og den problematikken Listhaug beskriver finnes i høyeste grad i de områdene som klassifiseres som «særlig utsatte» og forekommer også i områder som betegnes som «utsatte».

Disse områdene er 61 i tallet, og hadde ikke ovennevnte problem eksistert, hadde de heller ikke blitt klassifisert som utsatte av politiet. 
Det er ikke Listhaug som bør be om unnskyldning, men heller Wanngård og Fritzon»

Lederskribenten mener unnskyldningen i første rekke bør gå til dem som faktisk bor i de utsatte områdene – og som nå har fått høre at deres virkelighetsbeskrivelser er «tull».

Saken fortsetter under bildet
rinkeby
KAOS: Det var stor interesse for Sylvi Listhaugs besøk i Rinkeby tirsdag. Foto: NTB scanpix

«Donald Trump»
Andre svenske aviser har også skrevet lederartikler om besøket.

«Sylvi Listhaug er Norges Trump», skriver Aftonbladet, som mener den norske statsrådens beskrivelser av Sverige ville fungert utmerket som skjønnlitteratur.

«Washington Post har tidligere sammenlignet Sylvi Listhaug med Donald Trump, og det finnes unektelig likheter. Dessverre skader hun bildet av Norge ved å opptre slik hun gjør», står det i lederen.

«Komiske Ali»
Oppmerksomhet får også den profilerte og kontroversielle skribenten, Marcus Birro, som sammenligner byrådsleder i Stockholm, Karin Wanngård, med «komiske Ali». Sistnevnte ble under Irak-krigen i 2003 verdenskjent for gjentatte ganger å ha nektet for at en amerikansk invasjon var på trappene.

Bakgrunnen for sammenligningen var Wanngårds uttalelser om Listhaug i SVTs Aktuelt.

– Slik oppfører man seg ikke. Man drar ikke til én av Stockholms finere bydeler, til Rinkeby, og sier «her går det ikke bra». Det gjør man bare ikke, uttalte Wanngård.

Birro påpeker at nettopp Rinkeby er trukket fram av svensk politi som ett av de verste eksemplene i landet når det kommer til kriminalitet og parallellsamfunn.

«Det er fryktelig skammelig at en byrådsleder på denne måten lukker øynene for virkeligheten hun selv har vært med på å skape», skriver Birro.


rinkeby
PÅ BESØK: Innvandrings- og integeringsminister Sylvi Listhaug har fått kjeft for å ha reist til Rinkeby midt under valgkampen. Foto: NTB scanpix

Flere saker

Dykkerulykke i Nordland En person er hentet opp fra vannet etter en dykkerulykke i Fiskebøl i Nordland. Onsdag 08.07 2020
Siv Jensen stiller til gjenvalg Frp-leder Siv Jensen stiller til gjenvalg på Stortinget. Onsdag 08.07 2020
2 års fengsel for å filme barn i garderboer En 32 år gammel tidligere håndballtrener er dømt til to års fengsel for å ha filmet barn i garderober over en periode på 10 år. Onsdag 08.07 2020
Flere kanaler