IKKE FOR ALLE: Mange har ikke råd til å reise på ferie, stå på ski, eller til å gjøre andre aktiviteter i påskeferien.
IKKE FOR ALLE: Mange har ikke råd til å reise på ferie, stå på ski, eller til å gjøre andre aktiviteter i påskeferien. Foto: Illustrasjonsfoto, NTB scanpix
00:00 | 00:39
Ta vare på hverandre i påsken, oppfordrer både Røde Kors og Unicef, nå som påskeferien er i gang.

To av ti enslige forsørgere har ikke råd til å reise på en ukes ferie i løpet av året, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

Føler seg utenfor
Fagansvarlig i Unicef Kristin Oudmayer sier mange, særlig barn, syns dette er vanskelig.

- Mange av dem som strever eller i hverdagen, som har dårlig råd og liten anledning til å skape minner gjennom å dra på tur eller å være med på arrangementer, gruer seg litt ekstra til lange friperioder som påsken, sier Oudmayer til P4-nyhetene.

Barn og unge som ikke har råd til å delta på arrangementer føler ofte at de blir satt utenfor, noe som forsterker følelsen av ensomhet, understreker Oudmayer.

- De ser alt som alle andre gjør i sosiale medier, men sitter selv hjemme uten å ha noen å dele hverdagslige ting med, og uten noe å fylle den lange friperioden med.

Kan skape gode minner
Hun oppfordrer folk til å tenke seg om, og tenker om det er noen man kjenner som kanskje vil synes det er hyggelig å bli invitert med på å male påskeegg, grill pølser, eller andre ting som ikke er så dyrt, men som skaper gode minner.

Også Røde Kors erfarer at mange faller utenfor. Derfor relanserer de i år sine Byvettregler, som blant annet handler om å bry seg,

- Hadde det ikke vært fint om vi alle kunne tenke litt ekstra på noen vi vet om eller kjenner, sier Pernille Backer Lemming Leder for Landsråd omsorg.

- Om det er en nabo eller en gammel tante vi ikke har snakket med på lenge. Så om vi kan gjøre en innsats, gå innom eller invitere med noen barn på tur, det hadde vært en fantastisk ting å gjøre nå i påsken, sier Lemming til P4-nyhetene.


Flere saker

For rene klær kan gi allergier Det er ikke bra for verken helsa eller miljøet å være for renslig. Søndag 14.07 2019
Flere kanaler