GLAD FOR REPSONS:
Krisesentersekretariatets leder, Tove Smaadahl, mener den nye overgrepslinjen ble lansert på overtid.
GLAD FOR REPSONS: Krisesentersekretariatets leder, Tove Smaadahl, mener den nye overgrepslinjen ble lansert på overtid. Foto: NTB scanpix
0:00 | 0:40
1. oktober ble den første nasjonale hjelpelinjen for folk som er utsatt for seksuelle overgrep og vold i nære relasjoner lansert.

Siden da har over 60 personer kontaktet tjenesten for å søke hjelp.

– På tide
– Det viser at tiden var overmoden for en slik hjelpetjeneste.

Det sier daglig leder i Krisesentersekretariatet, Tove Smaadahl.

– Det er betimelig å spørre om hvorfor man ikke har hatt det før. Vi har jo hjelpetelefon knyttet til tvangsekteskap og ofre for menneskehandel, blant annet. Men denne har drøyet og drøyet, derfor tok vi initiativet og fikk den opprettet.

– At ikke staten har sett nødvendigheten av dette er bare ansvarsfraskrivelse fra de sentrale politikerne våre, sier Smaadahl.

Tror på økning
Mange av de som tar kontakt forteller at de åpner seg for første gang.

– Flere forteller at det er første gangen de forteller og at de ber om hjelp, sier hun og legger til:

– Det vi har erfart til nå er at vi senker terskelen veldig lavt for at de som er blitt utsatt for vold og overgrep, skal ta kontakt. Det er veldig viktig.

Både unge og eldre har benyttet seg av den anonyme tjenesten, og flest er kvinner. Smaadahl tror flere vil ta i bruk tjenesten etterhvert, ettersom de ikke er ferdige med markedsføringen ennå. 

– Jeg tror også at krisesentrene kommer til å merke en stor økning, fordi vi anbefaler de utsatte om å ta kontakt med krisesentrene for å få råd, veiledning og oppfølging.