PRESS: Særlig drikkepresset i fadderukene bekymrer alkovettorganisasjonen Av-og-til.
PRESS: Særlig drikkepresset i fadderukene bekymrer alkovettorganisasjonen Av-og-til. Foto: Shutterstock
  • 25.10.19
    0 min
  • 25.10.19
    0 min
– Det er bekymringsfullt. Vi vet at unge voksne drikker ofte og mye alkohol, og vi vet at det er mange som bruker alkohol for å takle stress og for å dempe personlige problemer gjennom ungdoms- og studietiden.

Det sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, som står bak undersøkelsen.

Hun tror drikkepress i studietiden er den største årsaken.

– Denne undersøkelsen er et varsko til dem som står bak arrangementer på studiesteder der alkohol er dominerende. 

– Alkohol er en naturlig ingrediens

18 prosent av dem mellom 18 og 29 år svarte at de har vært bekymret for å utvikle et alkoholproblem. Til sammenligning svarte bare ni prosent av de øvrige aldersgruppene det samme.

– Ungdoms- og tidlig voksen-tiden er en periode i livet der mange drikker mye alkohol. Alkohol er en naturlig ingrediens i mange sammenhenger i studentkulturen, sier Eriksrud.

Særlig drikkepresset i fadderuken bekymrer henne.

– Det er lagt opp til mye drikking, og det å velge å takke nei til alkohol eller å drikke mindre kan være vanskelig og kan føre til at man ikke føler at seg som en del av kulturen. 

Mindre alkohol i fadderukene

Som løsning til problemet, foreslår Av-og-til-lederen å gå gjennom måten fadderukene arrangeres på.

– Fadderukene må ha arrangementer der det ikke drikkes alkohol, og arrangementer der det ikke forventes at man skal drikke. Alt av drikkepress og drikkeforventning må man komme til livs.

Eriksrud savner også åpenhet rundt alkoholmisbruk, og mener det kan være vanskeligere for studenter å ta grep dersom de er redde for at de drikker for mye alkohol.

– I Norge er det tabubelagt å snakke om at man er bekymret for egen eller for andre sin alkoholbruk. Man bør tørre å adressere dette, enten med venner, fastlegen eller familien. 

Det er trolig mørketall i undersøkelsen.

– Vi vet at det tar tid før man selv erkjenner at man har et problem. Sånn sett tenker jeg det kan være enda flere som burde være bekymret, sier Eriksrud.

Flere saker

66 nye dødsfall i Frankrike For sjuende dag på rad har franske helsemyndigheter registrert færre enn 100 daglige koronoadødsfall. Onsdag 27.05 2020
Utreder muligheten for portforbud Myndighetene utreder muligheten for å innføre portforbud i Norge. Onsdag 27.05 2020
Alvorlig skadd i skateboardulykke En 17 år gammel gutt er sendt til sykehus med alvorlige skader etter en skateboardulykke i Færder i Vestfold og Telemark fylke. Onsdag 27.05 2020
Flere kanaler