NØDPASS: Til og med august i år, er det utstedt over 18.000 nødpass. Det er en nedgang på godt over 4000 nødpass i forhold til samme periode i fjor, viser tall P4-nyhetene har fått fra Politidirektoratet.
NØDPASS: Til og med august i år, er det utstedt over 18.000 nødpass. Det er en nedgang på godt over 4000 nødpass i forhold til samme periode i fjor, viser tall P4-nyhetene har fått fra Politidirektoratet. Foto: P4
0:00 | 0:52
Mange færre nordmenn har fått nødpass enn tidligere. 

Hittill i år har det vært en nedgang på 20 prosent. Til og med august i år, er det utstedt 18.170 nødpass. Det er en nedgang på 4383 nødpass i forhold til samme periode i fjor, viser tall P4- nyhetene har fått fra Politidirektoratet.

– Det er oppløftende å se at vi har en så postitiv utvikling, sier seksjonsleder ved ID-seksjonen i Politidirektoratet, Arne Isak Tveitan. 

Tveitan mener bedre informasjon fra politiet har gjort folk mer bevisste. 

– De ser at det er viktig å passe på passet sitt, og selv om de finner igjen sitt opprinnelige pass, så er det ugyldig etter at man har fått nødpass. Dermed får de også en ekstra kostnad, sier Tveitan.

Prisen for et nødpass er lik som for et ordinært pass, 450 kroner. Men nødpasset gjelder kun for én reise, så i realiteten koster det deg 900 kroner ettersom du må ha nytt pass for neste reise igjen. 

I tillegg til bedre informasjon har antall passkontor blitt kuttet kraftig, det skal gå raskere å få ordinært pass og det stilles strengere krav til å få nødpass. 

– Dersom en person stadig mister passet sitt og må ha nødpass, så vil de til slutt ikke få anledning til å få et ekte pass heller, sier Tveitan. 

Takker publikum og seg selv
Tveitan håper nedgangen fortsetter og mener det er riktig å gi skryt både til politiet og publikum. 

– Men vi skal ikke slå oss for mye på brystet for utviklingen kan raskt snu. Men jeg tror vi skal takke befolkningen for at de har blitt ryddigere i oppbevaringen av passene sine, sier Tveitan. 

Flere saker

To mulige corona-tilfeller i Sverige Corona-viruset kan ha kommet til Sverige. Søndag 26.01 2020
Tre raketter traff ambassade Den amerikanske ambassaden i Iraks hovedstad Bagdad ble truffet av tre raketter i kveld. Søndag 26.01 2020
Kobe Bryant omkom i helikopterulykke Basketballegenden Kobe Bryant har omkommet i en helikopterulykke i Los Angeles sammen med fire andre personer. Søndag 26.01 2020
Flere kanaler